Tuan punya dialog membandingkan rasa ikan patin di tempat aku tinggal ni dengan ikan patin kelahiran Temerloh, Pahang. Sesungguhnya pada aku, itulah adalah perbandingan yang dangkal atau banyak bergantung pada pandangan persepsi. Pada aku kena bergantung pada banyak aspek termasuklah di mana ikan patin itu datang. Liar atau kolam sangkar di lombong atau kolam sangkar di sungai. Apa yang dikatakan dengan pandangan persepsi. Pandangan persepsi merujuk kepada pandangan berdasarkan ulasan popular. Contohnya bila kita sebut dengan ikan patin rata-rata akan mengatakan ikan patin Temerloh lebih sedap padahal kalau kita lihat ikan patin yang sama diternak dengan cara yang sama atau kaedah yang sama. Kalau sangkarnya di sungai, tak mustahil di tempat lain seperti di Bota Kanan, Perak yang popular dengan ikan patin lawang menggunakan kaedah yang sama.
Ini ikan patin lawang. (source: http://maxxpeacock.blogspot.my) |
Bagi peminat ikan patin masak tempoyak, tempoyak yang diadun juga menyumbang kepada rasa masak tempoyak. Ratio yang bertepatan membangkitkan rasa tempoyak yang kaw-kaw. Macam opah aku buat. Bayangkan lemak ikan patin ni bercampur dengan kuah gulai tempoyak ni. Perrgh rasanya sampai tak cukup tangan nak menjilat!
Seperkara lagi tengok jugak jenis ikan patin yang kita makan--ada patin buah, patin lawang, patin muncung atau patin juara. Jadi ini semua terpulang pada selera dan tunas rasa masing-masing. Banyak aspek yang menyumbang...tapi pada aku ikan patin masak tempoyak yang sedap of cozlah yang mem besar aku masak.He..he..he...ariooss!
0 comments:
Post a Comment